Dikey Bahçe

Dikey Bahçe

Canlı bir yeşil duvar, büyüyen bir ortamda bitki örtüsü ile kasıtlı olarak kaplanmış dikey bir yapıdır. Minimum yatay alan kullanan bu benzersiz yapılar, bağımsız veya bir duvara bağlı olabilir ve yaşayan yeşil duvarlar, dikey bahçeler, yeşil duvarlar, yaşayan duvarlar, eko duvarlar veya bitki duvarları gibi isimlendirilir. Yeşillik için büyüme ortamı, yalnızca tabanda değil, dikey yüzde desteklenir. Yeşil duvarlar, bir resim çerçevesi kadar küçük veya tüm duvarı kaplayacak kadar büyük olabilir.

Dikey bahçeler, 1938'den günümüze kadar gelmiştir. Fransız bir  botanikçi, özellikle hidroponik sulama sistemi ile modern yeşil duvar fikrine hayat vermiştir. Bugün yeşil duvarları ofislerden kafelere, alışveriş merkezlerinden hastanelere kadar her yerde görebilirsiniz.

İç Mekan İçin Neden Dikey Bahçe Kullanmalıyız ?

İnsanlar kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirirler. Bu duruma rağmen, hepimiz doğayla bir bağ kurmayı arzularız. Yapılan araştırmalara göre yeşillik veya doğa manzaralarına kolayca erişebilen insanlar daha fazla yaratıcılık ve genel olarak zihinsel sağlık sergilediklerini gösteriyor. Yeşil bir duvar, aradığınız doğa bağlantısını çağrıştırdığı için ruhumuza ve zihnimize iyi geliyor.

Dikey Bahçelerin Avantajları

İç mekan bitki tasarımında sıklıkla kullanılan yöntem olan dikey bahçe, bitkinin çeşitli ekipmanlar ile dikey bir yüzey üzerine konumlandırılmış halidir. Dikey bahçelerin birçok avantajı vardır. Bunlar;

  • Dikey bahçeler, kapalı alanlarda bulunan kişileri doğayla iç içe olma hissiyatı verdiği için mental açıdan iyi hissettirir.
  • İşyerleri iç mekan tasarımında kullanılan dikey bahçeler kişilerin daha verimli çalışmasını sağlar.
  • Dikey bahçeler estetik açıdan mekanlara hoş bir görünüm kazandırır.
  • Dikey bahçe bulunan iç mekanlarda ses izolasyonu daha iyi sağlanır.
  • Dikey bahçe farklı tasarımlar oluşmasına imkan sağlar.
  • İç mekanlarda bulunan dikey bahçeler yer kazanımı sağlar.

Dikey Bahçe Kullanım Alanları

Dikey bahçeler iç mekan, dış mekan fark etmeksizin birçok alanda kullanılmaktadır. Büyük ya da küçük ortamlara canlılık katan dikey bahçeler; ofislerde, otellerde, bina dış cephelerinde, köprü ve yol duvarlarında, evlerde, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde ve cafelerde kullanılmaktadır.

Dikey Bahçe Uygulamaları Malzemeleri Nelerdir ?

Dikey bahçe uygulamalarında kullanılan birçok malzeme vardır. Bu malzemeler arasında çok çeşitli bitki türleri yer alır. Bu bitkilerden birkaçı eğrelti otları, pilea, ficus repens ve calathea, yeşil duvarlarda sık sık kullandığımız popüler bitki türleri arasındadır. Yüksek alan tasarrufu sağlayan dikey bahçeler, duvardaki boş alanları doldurur. Dünyada birçok binanın dış cephesi dikey bahçe detayına sahiptir.

Dikey Bahçe Fiyatları

Dikey bahçe fiyatları birçok kritere göre değişmektedir. Bu nedenle dikey bahçe fiyatları hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Dikey bahçe fiyatları belirlenirken; kaç metrekare bir alana uygulama yapılacağı, ne kadar bitki kullanılacağı, hangi bitkilerin kullanılacağı gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Dikey bahçe fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

BLOG

İLETİŞİM

Her Zaman İletişim Halinde Olalım

Adres

Gülveren Mahallesi Plevne Caddesi No: 296 06350 Mamak/ANKARA - TÜRKİYE

Haritada Göster

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

İNCELE